Ne pihenj, töltődj fel!

Hetek óta kényelmetlenül érezzük magunkat a bőrünkben, pedig most nincs is akkora hajtás, mindenki még kiveszi a szabadságait, az augusztus számunkra mindig egy csendes hónap. Az egyik reggeli mítingünkön szóba került, hogy mindannyian rendkívül nyomottnak, lassúnak és kimerültnek érezzük magunkat, pedig rendesen eszünk, alszunk és még csak túlterheltek sem vagyunk. Mutatjuk egy belevaló kiégés minden tünetét. És hiába minden pihengetés, a dolog nem javul.

Ahogy mindannyian visszajeleztük egymásnak, hogy mindenki ugyanezt érzi, jött Zsuzsa tűpontos meglátása:

„Nem pihenésre, hanem feltöltődésre van szükségünk!”

Az elmúlt hónapokban mindenki leginkább az otthona nyugalmában élte az életét, a személyes találkozásaink minimálisra csökkentek, nem igazán értek bennünket ingerek az otthonlevésen kívül. Pedig a kapcsolatok, az új emberek, új helyek és történések nagyon fontosak ahhoz, hogy kreatívabbak, lendületesek tudjunk maradni. Már járhatnánk az irodába, de ott még zajlik a festés, és vannak Zoom megbeszélések, sőt egyszer még egy kávéra is kimerészkedtünk együtt a Városligetbe, és az jó volt, de még mindig nagyon kevés.

Ez jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy heti 3-4 napot találkoztunk az irodában, meg sokkal több helyre jártunk el. Már annyira be vagyunk szorulva, hogy még egy tumultusban hempergő strand gondolata is megváltás. Pedig azt egyikőnk sem szereti. Vágyunk a nyüzsgésre, forgatagra, emberek zajára, jövés-menésre, egy koncertre, nagy bulira, kiállításra, legyen színház, egy másik város piaca. Szóval az életre, az igazi, emberekkel teli, változatos világra vágyunk.

Mi hogyan töltődünk?

Nem mindenki engedheti meg magának idén nyáron, hogy akár csak egy európai tengerpartig eljusson, de a töltődésnek a tenger nem is feltétele! Leginkább környezetváltozásra és új impulzusokra van szükségünk, és ehhez nem kell nagyon messzire menni.

Példának ezen a bizonyos megbeszélésen azt hoztam, amikor még Hollandiában éltünk a férjemmel. Akkoriban ő gyakornokként dolgozott, ezért nem nagyon vehetett ki szabadságot és mivel túl sok barátunk sem volt – akikkel összejárhattunk volna, elhatároztuk, hogy minden hétvégén elmegyünk és megnézünk egy másik kisvárost, kirándulunk a természetben, vagy kipróbálunk 1-1 új éttermet.

Felfedeztük azt is, hogy a netezés, filmnézés nem segít az „életdeficiten”, egy séta akárhol sokkal jobbat tesz. Jólesik idegenekkel is szóba elegyedni, összemosolyogni vagy megsimogatni a másik kutyáját, és váltani pár szót erről a teljesen hülye időjárásról.

Bármilyen rutinunk megtörése energizálhat, akár egy új útvonal hazafele, vagy hogy mostantól az ügyetlenebbik kezünkkel mosunk fogat. Apró, de érdekes, szórakoztató jutalomfalatkákkal etethetjük magunkat, a lényeg a jó érzés, a kis energia többlet, amit így nyerünk.

Egy biztos: kapcsolatokkal, kis közjátékokkal érdemes most töltődni, és nagyon figyelni, valójában mi tölt és mi merít. A kapcsolatainkra szánt minőségi idő és a legapróbb környezetváltozás is csodákra képes. Mi idén kipróbáljuk ezt és nem pihenni megyünk, hanem feltöltődünk, hogy szeptemberben újult erővel, és örömmel térjünk vissza, akkor már a szép új irodánkba, ahol lehet együtt kávézni, beugranak ügyfelek, könyvvásárlók és Zoli meg Nándi a postások. A szomszéd néni majd szól, ha nem ér el a kamrapolcon valamit, bevisszük a kutyáinkat és megint lehet nézegetni, ki mit hozott ebédre. De addig itt a nyár, talán már tényleg, felmelegszenek a természetes vizek, jön a csillaghullás, a retró fagyi, grillezés, a szomszéd hoz a friss lekvárjából, lehajolsz és felsegítesz egy kisgyereket, összemosolyogsz a hentessel, kicsit dumálsz a bankos hölggyel, kicsit megölelgeted a párod, gyereked, meg akit jólesik J, és hagyod, hogy megerősítsen, feltöltsön, kisuvickoljon az öröm, hogy együtt lehetünk!

Toldi Zsuzsanna & Herzog-Szörényi Anikó

A jövő szervezeteit építjük és támogatjuk hírlevelünkön keresztül is!

Ingyenes, hetente frissülő anyagainkért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Teal szolgáltatásaink

Célunk, hogy a teal világát minél több ember számára megismerhetővé tegyük. Ennek érdekében elindítottuk Teal Workshopunkat, és további két tanfolyam, a Teal Crash Course és a Teal Akadémia elindításán is dolgozunk. Kattintson és tudjon meg többet!

A jövő szervezetei könyv

Frederic Laloux A jövő szervezetei című művében foglalta össze a teal működés alapvetéseit. A könyv magyar nyelvű verziójának kizárólagos magyarországi kiadójaként büszkék vagyunk arra, hogy a kiadvány immár második kiadását is egyre növekvő érdeklődés mellett forgalmazhatjuk.

Teal közösség

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A csoportnak havi rendszerességgel találkozókat is szervezünk, illetve hírlevél formájában értesítünk minden feliratkozót a témával kapcsolatos aktualitásokról.