Miért nem pánikolunk?

Hónapok teltek el megrendelések nélkül, konfliktusba került mindenki mindenkivel és senki sem látta a fényt az alagút végén – mégsem aggódtunk egy pillanatig sem azon, hogy az Aquilone és vele együtt a munkahelyünk nem éli túl a válságot. De miért?

Az utóbbi hetekben rengeteget dolgoztunk azért, hogy kívül-belül megújulva úgy térjünk vissza a poszt-pandémiás piacra, hogy büszkén mondhassuk: igen, ez az, ezt akarjuk. Az erre az időszakra kitűzött céljainkat pedig elértük.

A járvány betörésekor ugyanakkor közel sem volt ilyen rózsás a helyzet. Hetekig csak tanakodtunk hogy mi tévők legyünk, és a régi állapotok visszatértét vártuk, miközben titkon éreztük, hogy egyszerűen nem haladunk egyről a kettőre, rossz úton járunk. Váltani kell.

Ennek ellenére azonban egy megmagyarázhatatlan nyugalom volt bennünk. Az ügyfelek hiába mondták sorra vissza a megrendeléseket, hiába szorultunk home office-ba és hiába nem találtuk elsőre a megfelelő utat, meg sem fordult a fejünkben, hogy elveszíthetjük a munkánkat vagy az Aquilone csődbe mehet.

Bizalom és biztonság

Több zoomos meeting alkalmával szóba került ez az érdekes jelenség: mégis hogyan lehetséges az, hogy ennyire biztosak vagyunk a cég jövőjében, a magunk jövőjében? Semmilyen külső tényező nem kecsegtetett túl fényes kilátásokkal, egyvalami azonban a konfliktusok és a kételyek ellenére is sziklaszilárd volt a csapatban: megbíztunk egymásban, abban, hogy mindannyian tudásunk legjavát beleadva így vagy úgy, de kilábalunk a helyzetből, és azt is tudtuk, hogy a cég egyik kollégát sem fogja magára hagyni. A jelszó ez volt: Vagy együtt, vagy sehogy!

Körülbelül két hét kellett ahhoz, hogy átbeszéljük a vélt vagy valós problémákat, és neki ugorjunk egy olyan akcióterv kidolgozásának és megvalósításának, ami reménnyel és örömmel tölt el minket. A kulcs az, hogy a személyes életünkben is fontosnak tartjuk azt, hogy barátságos, emberléptékű munkahelyek, bölcsik, ovik és közösségek adjanak teret mindannyiunk életének. Úgy érezzük, magunknak is építjük a világot minden egyes írásunkkal, teljesített megbízással.

For purpose szervezetté váltunk, és a közös ügy, a megtalált közös értékek és egymás mélyebb megértése sok energiát szabadított fel bennünk.

Az öröm, remény és bizonyosság a mai napig kitart. Bízunk egymásban, az Aquilone-ban és önmagunkban is. Tudjuk, hogy amit csinálunk, az fontos és hasznos, és az átalakulásunknak köszönhetően végre egy olyan keretrendszerben tudunk működni, ami további biztonságot ad a munkavégzés terén. A mi teal utunk jelentette a tökéletes példát arra, hogy ha bizalom és biztonság van, akkor bármire képesek vagyunk.

Csak magabiztosan!

A fent említett bizonyosságnak volt még egy pozitív hatása. Bár eddig is úgy éreztük, hogy mind emberileg, mind szakmailag megálljuk a helyünket cégként és annak egyes munkatársaiként egyaránt, a pánik hiányának hatására tudatosult bennünk igazán az, hogy igen, jók vagyunk.

Beképzeltnek tűnhet elsőre ez az állítás, de gondoljunk csak bele: Mi értelme van bármilyen munkát végezni, ha nem érezzük azt, hogy jók vagyunk benne? Ha nem tölt el elégedettséggel egy-egy projekt sikeres kivitelezése? Így eltűnik a sikerélmény, és tulajdonképpen minden pozitív érzés, ami a munka kapcsát kialakulhatna – ez pedig kinek kell?!

Fontos, hogy az ember a szakmai tudás mellett a szívét is beengedje a munkába – ez azonban csak akkor lehetséges, ha olyan helyen dolgozik, ahol a kollégák támogatják egymást, jóindulattal fordulnak a másikhoz, és a szervezet egészét áthatja a bizalom és a biztonság.

Néha még most is nehéz elhinni, hogy létezik ilyen, de itt vagyunk élő példaként és hiszünk abban, hogy fejlesztéssel bármilyen méretű vállalat képes lehet arra, hogy hasonló szintre érjen – csak akarnia kell.

Mádi-Krezinger Cintia

A jövő szervezeteit építjük és támogatjuk hírlevelünkön keresztül is!

Ingyenes, hetente frissülő anyagainkért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Teal szolgáltatásaink

Célunk, hogy a teal világát minél több ember számára megismerhetővé tegyük. Ennek érdekében elindítottuk Teal Workshopunkat, és további két tanfolyam, a Teal Crash Course és a Teal Akadémia elindításán is dolgozunk. Kattintson és tudjon meg többet!

A jövő szervezetei könyv

Frederic Laloux A jövő szervezetei című művében foglalta össze a teal működés alapvetéseit. A könyv magyar nyelvű verziójának kizárólagos magyarországi kiadójaként büszkék vagyunk arra, hogy a kiadvány immár második kiadását is egyre növekvő érdeklődés mellett forgalmazhatjuk.

Teal közösség

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A csoportnak havi rendszerességgel találkozókat is szervezünk, illetve hírlevél formájában értesítünk minden feliratkozót a témával kapcsolatos aktualitásokról.