Józan ész, bizalom és azok a kárhoztatott érzelmek

A pandémia második fordulójának a küszöbén vagyunk, inkább fáradt mint energiától kicsattanó emberekkel a nyár végén. Az ősz minden cég életében „hajtós”, és most újra jön a home office, az egymástól fizikailag távol végzett munka ideje. Már tudjuk, mi a Hibrid Működés, de még nagyon sok energiát visz el ezt igazán jól működtetni mind bizalmi-érzelmi mind szervezési oldalon. A tavaszi időszakból megtanultunk online megbeszélni, de a kapcsolatoknak és az emberek energiaszintjének ártott ez a működési mód. Alakuló csapatoknak különösen nehéz helyzeteket hozott.

A probléma az, hogy biológiai szinten vagyunk a személyes együttműködésre optimalizálva. A túlélésre berendezkedett ember agya folyamatosan, öntudatlanul keresi a veszélyt, és az, hogy nem látjuk egymást teljes valónkban, csak egy kis képernyőn, hiper üzemmódba kapcsolja ezt az ellenőrző működést. Ezért (is) olyan kimerítő az online kapcsolattartás. A telefonálás és a levelezés is csak töredék információt ad a másik érzelmi állapotáról – és amit ebből öntudatlanul mindig ”leveszünk”: arról, hogy mik a szándékai, hozzánk éppen barátsággal vagy ellenérzésekkel viszonyul.

Energiavesztett állapot

Ezért történhetett meg az, hogy az online meetingek és a táv-együttműködések mindenkiből rengeteget kivettek, mi is iszonyúan elfáradtunk benne. Sokkal több koncentrációt igényelt az, hogy megbeszéljük még a legegyszerűbb dolgokat is. Ezek a helyzetek energia vesztéssel jártak, amely elvesztett energiát sokan munkával próbáltak meg kipótolni, holott az ebből fakadó enerváltság túlkompenzálása csak még több energia elvesztésével jár. Nem csoda hát, hogy mire elkezdték feloldani a korlátozásokat, mindenki kimerültnek érezte magát, pedig fizikailag nem érezte indokoltnak.

Mi a teendő?

Ha ismét az online világba kell visszaszorulnunk, vajon hogyan előzhetjük meg azt, hogy ennyire kimerüljünk, vagy esetleg kiégjünk? A jó hír az, hogy vannak olyan technikák, módszerek, amik segíthetnek bennünket abban, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki önmagunkból akkor is, ha ismét korlátok között kell élnünk a mindennapjainkat. Első lépésben próbáljunk meg teljesen más szemmel ránézni működésünkre, céljainkra és ezek mentén tervezzük meg az elkövetkező időszakot.

 Józan ész és érzelmek – check list

 • Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban, nagy változások közepette megtaláljuk az egyensúlyt a feladat- kapcsolat, józan ész-érzelem között.
 • Fogadjuk el, hogy a hibrid / home office működésben a kapcsolattartás nehezebb, és nagyon fontos!
 • Vezetőként fogadjuk el, hogy másként terhelhetők a kollégák és mi magunk is, legyünk együttérzők és realisták.
 • Vonjuk be a csapatunkat abba, hogy hogyan tervezzük meg a munkánkat a következő időszakban, mondjuk karácsonyig. Ehhez jó eszköz a 90 napos tervezés módszertan.
 • Érdemes kisebb csoportokat, együtt dolgozó párokat alakítani a csapaton belül, akár negyedévről negyedévre. Így közösen dolgozhatnak, lehetnek valamiért felelősek az emberek, ketten könnyebben és meghittebben tudnak beszélgetni online is.
 • Valójában a 3-4 főnél több emberrel tartott munkaértekezletek online nem túl hatékonyak. Ha mégis szükség van rá, akkor legyen maximum 1 óra és az idő min. 30%-ában kiscsoportban beszélhessenek egymással!
 • Beszéljük meg, hogy ebben a működésben az egyéni felelősségünk nő, önállóan kell a pontosságra, lehető legjobb munkára képesnek lennünk, mert a visszaellenőrzések, az ide-oda küldött anyagok pokolian megnehezítik az életünket.
 • Válaszolj! Lehet hozni olyan szabályt, hogy 24 órán belül válaszolunk egy kapott e-mailre, akkor is, ha ez a válasz annyi, hogy „dolgozom rajta”.
 • Legyünk abban tudatosak és beszéljünk erről a kollégákkal is, hogy a kapcsolataink és a bizalom adja a legtöbb energiát a munkánk során.
 • A bizalmat a hozzáértés és a jóindulat teremti meg.
 • Dolgozzunk pontosan, a legjobb tudásunk szerint!
 • Tekintsünk a másikra jóindulattal, azaz akarjuk az ő sikerét akár azon az áron is, hogy nem csak elküldünk neki egy e-mailt, hanem fel is hívjuk, és szólunk, „hogy vigyázz, Gizi, ez nagyon közeli határidős feladat”.
 • A másik oldala ennek, hogy elvárjuk a másiktól, hogy ő is jól teljesítsen, és elhisszük róla, hogy jót akar.
 • A kollégák közötti visszajelzések a legjobb eszköz arra, hogy a csapat hosszú távon is képes legyen fejlődni, tanulni és teljesíteni. Ehhez adunk ötletet a Használd Szabadon! felületünkön.

Ez nagyon nehéz. De ez az az út, amin eljutunk oda, hogy felnőtt emberek dolgozzanak felnőtt emberekkel. Most igazán nincs idő és erő arra, hogy felesleges nehézségeket okozzunk magunknak.

Vagy megküzdünk azzal, hogy tudatosan figyelünk arra, hogy a munkánk során azonos fontossággal kezeljük a feladatokat és emberi-érzelmi igényeinket, vagy megküzdünk a szervezetlenségből, kapcsolataink gyengüléséből adódó növekvő terheléssel.

Intuíció

És végül egy kis meglepetés. Az intuíciónkat bevinni a döntéseinkbe most nagyon hasznos lehet. Járatlan utakon járunk, elhagyva sok ismert megoldást, rutint. Intuíciónk az érzelmeinken keresztül mozgósítja mindazt az elképesztő információ mennyiséget, amit tudat alatt tárolunk. Ezek az információk gyakran nem tudnak felszínre jutni, de az érzelmeink, ha figyelünk rájuk, „súgnak.”

Egyszerű a működtetés, mi így csináljuk: Amikor összerakunk egy tervet, és döntést hozunk arról, hogy elég jó-e, először a tudatos logikánkkal, szakmaiságunkkal nézünk rá. Mikor azt látjuk, ez OK, akkor egy pillanatra elcsendesedünk, nézzük a tervet, de befelé figyelünk: milyen érzés?Ha felhőtlen jó érzés, öröm, könnyűség, akkor mehet! Ha van valami kis homályos rossz érzés, megosztjuk ezt is a többiekkel, és kicsit várunk, beszélgetünk, és ilyenkor hopp, ott van az ötlet valakinél! Ez még kell bele, azt vegyük inkább ki.

Jó, biztonságos és barátságos őszt kívánunk, bátorságot, hogy ebben az új világban új utakra lépjenek és higgyék el, a bizalom és a szívből jövő dolgok sokat segíthetnek az átláthatóság, reális terhelés, jó célok és tervek mellett.

Ha szeretne ehhez tippeket, segítséget, iratkozzon fel hírlevelünkre a hetente frissülő Használd Szabadon anyagink eléréséért!

Toldi Zsuzsanna

A jövő szervezeteit építjük és támogatjuk hírlevelünkön keresztül is!

Ingyenes, hetente frissülő anyagainkért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Teal szolgáltatásaink

Célunk, hogy a teal világát minél több ember számára megismerhetővé tegyük. Ennek érdekében elindítottuk Teal Workshopunkat, és további két tanfolyam, a Teal Crash Course és a Teal Akadémia elindításán is dolgozunk. Kattintson és tudjon meg többet!

A jövő szervezetei könyv

Frederic Laloux A jövő szervezetei című művében foglalta össze a teal működés alapvetéseit. A könyv magyar nyelvű verziójának kizárólagos magyarországi kiadójaként büszkék vagyunk arra, hogy a kiadvány immár második kiadását is egyre növekvő érdeklődés mellett forgalmazhatjuk.

Teal közösség

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A csoportnak havi rendszerességgel találkozókat is szervezünk, illetve hírlevél formájában értesítünk minden feliratkozót a témával kapcsolatos aktualitásokról.