Így dolgozunk felelős szabadságban

Az önállóság és önmenedzsment, vezetői oldalról pedig a kollégák szaktudásába vetett bizalom és felhatalmazás csodákra képes.

Bár a teal működés egyelőre még nem terjedt el széleskörben, lassan, de biztosan egyre több cég kezdi kapizsgálni, hogy a teal módszerei és gyakorlatai hosszútávon eredményesebbek mind a munkavállalók, mind a munkáltató szempontjából. Éppen ezért jártuk végig mi is a saját teal utunkat, hiszen a saját szervezetünkön belül is ki akartuk alakítani azt a működést, amiben igazán hiszünk.

Nem véletlen, hogy a teal ennyire magával ragadja az embert (feltéve persze, hogy megérett arra a változásra, ami a szintugráshoz kell), hiszen a főbb elemei magukba foglalják a SCARF modell alapvetéseit, vagyis egy teal szervezet kielégít minden munkavállalói igényt a bizonyosságtól a kapcsolatokig.

Az egyik ilyen elem az önállóság és önmenedzsment, amit hierarchikusan működő céges tapasztalattal őszintén nem volt könnyű megszokni. Tényleg mindent úgy csinálhatunk, ahogy szerintünk jó, és nem úgy, ahogy felülről diktálják? Előállhatunk akár a legvadabb ötletekkel is, és szabad utat kapunk a megvalósításukhoz? Együtt, mégis önállóan, a feladatokat magunk delegálva dolgozhatunk anélkül, hogy a vezető hatalmi árnyékában kellene működnünk? Igen, igen és igen!

Önállóság és felelősségvállalás

Az önmenedzsment nem megy egyik napról a másikra – főleg, ha korábban még senki sem dolgozott így a csapatban. A saját munkarendünk és szerepköreink leosztásához is idő kellett, de ahhoz is, hogy ténylegesen megértsük és megéljük azt, hogy önállóan dolgozhatunk.

Az első és legfontosabb az volt, hogy megbízzunk egymásban. Enélkül esély sincs arra, hogy kialakuljon az önmenedzsment. Ha a vezető nem bízik abban, hogy minőségi munkát végzünk ellenőrizgetés nélkül is, és ha mi nem vagyunk elég magabiztosak ahhoz, hogy vállaljuk a felelősséget a saját döntéseinkért, akkor az önmenedzsment kialakulása egy hatalmas sziklafal megmászásához hasonlíthat.

Szerencsés helyzetben voltunk, hiszen az emberi kapcsolataink erőssége kihatott a munkakapcsolatainkra is, így a bizalom is organikusan szivárgott be az iroda falai közé. Ismertük egymás erősségeit és gyengeségeit, így a feladatokat is a hozzáértés szerint tudtuk leosztani. Teret hagytunk annak, hogy mindenki saját belátása szerinti ritmusban és módszerrel dolgozzon. Nem voltak kötelező érvényű előírások, hogy ezt így KELL, azt úgy KELL. Sőt, akár útközben is változtattunk a kialakított rendszerünkön, ha úgy láttuk, hogy valami nem működik.

Valahol számunkra is trial and error volt az átalakulási időszak, de mostanra elértük azt az állapotot, amikor mindenki pontosan tudja mikor, mit és hogyan kell megcsinálnia, ahol tudjuk, segítjük egymást, és nemhogy a határidőket tartjuk, de az esetek nagy részében még előbb elkészülnek a szükséges anyagok, mint kell. Hiszen, ha valaki szabadon dolgozhat, jobban jön az ihlet, és sokkal nagyobb örömöt lel abban, amit csinál.

Mádi-Krezinger Cintia

A jövő szervezeteit építjük és támogatjuk hírlevelünkön keresztül is!

Ingyenes, hetente frissülő anyagainkért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Teal szolgáltatásaink

Célunk, hogy a teal világát minél több ember számára megismerhetővé tegyük. Ennek érdekében elindítottuk Teal Workshopunkat, és további két tanfolyam, a Teal Crash Course és a Teal Akadémia elindításán is dolgozunk. Kattintson és tudjon meg többet!

A jövő szervezetei könyv

Frederic Laloux A jövő szervezetei című művében foglalta össze a teal működés alapvetéseit. A könyv magyar nyelvű verziójának kizárólagos magyarországi kiadójaként büszkék vagyunk arra, hogy a kiadvány immár második kiadását is egyre növekvő érdeklődés mellett forgalmazhatjuk.

Teal közösség

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A csoportnak havi rendszerességgel találkozókat is szervezünk, illetve hírlevél formájában értesítünk minden feliratkozót a témával kapcsolatos aktualitásokról.