Kinn is vagyok, benn is vagyok – hibrid működéshez hibrid mindset

A hibrid működés, mint hír lassan lerágott csont, de benne lenni napi feladat, ami nem is olyan egyszerű. Át kell állítani magunkban néhány dolgot, mi erre mondjuk viccesen: kell a hibrid mindset!

Egyszer iroda, máskor otthoni munkavégzés, változó szerepkörök, bizonytalan pozíciók – a jelenlegi helyzet egy sor olyan szokatlan szituációt teremtett, amelyekhez nem könnyű alkalmazkodni. Az első és legfontosabb feladatunk az volt, hogy átálljunk a hibrid működésre, de saját bőrünkön is megtapasztaltuk, hogy ez nem elég ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan és a lehetőségekhez mérten boldogan vészeljük át ezt az időszakot. Igazság szerint fáradtunk, fakultunk.

Minden agyban dől el

Klisé, de ettől még igaz: nekünk magunknak kell eldöntenünk, hogyan állunk a helyzethez, és agyban dől el, hogy fel tudjuk-e találni magunkat a hibrid működésben, észrevesszük-e a lehetőségeket és tudunk-e nekik örülni is kicsit? A helyzet nehézségét az okozza, hogy a külvilágból érkező egyre sötétebb hírek mellett sokan nélkülözzük a személyes találkozások adta energiát, feszültségestül, örömestül. Lassan a „kinyissuk-e az ablakot vagy ne” és „ide fúj a klíma” diskurzusok is üdítő élménynek tűnnek. Merre van most az előre? Ha eleve úgy megyünk neki a dolognak, hogy ez az egész egy förtelem, biztosan nem találjuk meg azokat a pontokat, ahol energiát meríthetünk, kreatívan gondolkodhatunk és teljesíteni tudunk. Ha viszont érzékeljük a potenciált és reagálunk az eseményekre, jó esélyünk van arra, hogy még ebben a nehéz időszakban is részünk legyen nagy nevetésekben, jó eredményekben, sikerekben.

Hol tartunk most ebben? Először feltűnt, nincs sok kedvünk, oda lett a lendület. Bénáztunk, nem írtuk meg, elfelejtettük, feladat-zsonglőrködtünk, elakadtunk, sírtunk aztán nevettünk, aztán feszültünk és elengedtük. Jelen pillanatban minket „megnyugtat” a tudat, hogy ebben az érzelmi és akció limbóban nem vagyunk egyedül.

El kell fogadnunk, hogy nem tudjuk bejósolni, mi lesz, tapogatózva és próbálgatva tudunk haladni előre, és reméljük, előre haladunk. Nagyon strapás, mert sok régi berögződésünk van, amik valljuk be, nemsokat segítenek abban, hogy ennek a folyamatosan változó és egyre meredekebb kihívásokkal teli világban megálljuk a helyünket. (Sőt, már annyira fárasztó néha az, hogy azt se tudjuk mire figyeljünk, hogy alkalom adtán azon kapjuk magunkat, ahogy állunk a zöldségesnél a pénztár előtt és üveges tekintettel bámuljuk szegény eladót, aki csak percek után mer megszólítani, hogy ugye minden rendben van?). Az, hogy ügyfelekkel személyesen találkozunk, nos, ez adja a levegőt. A beszélgetések, a kávé, a mosolyok, viccek, a közös gondolkodás pozitív feszültsége. Most olyan, mintha lekapcsolta volna valaki a villanyt. Hú. Sétálós coaching, online workshop, hosszú telefonálások – valamit segítenek, de nem az igazi. Néha elszomorodunk.

Ha engednénk, hogy ez a bénultság elhatalmasodjon rajtunk, biztos, hogy záros határidőn belül lehúzhatnánk a rolót. Ezért hát igyekszünk pozitívak maradni és valahogy elviselni azt, hogy először nekünk is szét kellett aprózódnunk ahhoz, hogy utána újra összerakjuk magunkat, és minden egyes szétesés után egy rugalmasabb organizmussá épüljünk vissza. Addig pedig megpróbálunk nem keseregni azon, hogy mindenkinél otthon szalad a lakás és tudatosan próbáljuk összeszedni az összes feladatunkat, álmunkat és szabadjára eresztjük a kreativitásunkat, ami átsegít bennünket ezen az időszakon, miközben a céges group chatben megállás nélkül ontjuk magunkból a Witcher és Sherlock gifeket és nagyon odafigyelünk arra, hogy ha még ebben a nehéz átállásban is, de ami közöttünk és a cégben történik, az adjon, töltsön. Nagyon fontos, hogy megértsük és tudatosítsuk magunkban azt, hogy hibriden működni csak hibrid mindsetben lehet. Úgy, hogy elő a vicces gifekkel és a jó kedvvel! 🙂 A humor, a sztorik, még a közös dühöngés is lehet jó, mert energizál, egységként éljük meg magunkat.

Át kell programozni magunkat

Az, hogy mit tegyünk, mindenhol olvasható. Meditáció, mozgás, a jó rituálék megtartása, online kávézások… ezek hasznos dolgok, de valahogy kikopnak.

Mert nem látjuk, mi lesz majd „utána”.

Tényleg, mi lesz? Nem biztos, hogy tudjuk, de azt tudhatjuk, hogy milyennek szeretnénk!

A beszélgetések arról, mit csinálunk, ha majd átérünk, ha az élet már újra maszk nélkül, barátok és kollégák megölelgetésével, személyes meetingekkel, tréningekkel, utazással lesz tele… nos, ezek a beszélgetések segítenek. Na, az milyen legyen? Mi legyen jobb, más, okosabb, viccesebb, könnyedebb, produktívabb? Milyenek legyünk mi magunk? Mit szeretnénk mesélni erről majd az unokáknak? Amellett, hogy helytállunk nap, mint nap, valahonnan azt a jó érzést is érdemes felébresztenünk magunkban, amit remény ad. Most a legfontosabb, hogy a hidegedő, rövid téli napokat át tudjuk melegíteni, kicsit kisuvickolni és testileg-lelkileg élhetővé tenni. Kell hozzá figyelem és akarat. Tudatosan keresni és megteremteni az öröm, nevetés lehetőségét. Részt vettünk egy Momentán Társulat reggelin, és a sok ismeretlennel együtt chateltünk, nevettünk, fura neveket adtunk magunknak, álmokról és munkahelyi dumákról írtunk… jó volt!

A hibrid mindset lényege számunkra az, hogy ami eddig adott volt, a személyes kapcsolatok adta energia, azt most tudatos munkával kell megszereznünk. Figyelnünk kell rá. Bele lehet jönni! 🙂 A végén egész jó is, persze, együtt lógni sokszor jobb, de ez az időszak megadja millióknak azt a lehetőséget, hogy egészséges arányban dolgozhassunk majd otthon és az irodában. Minden, amit most tapasztalunk és tanulunk, út a még barátságosabb, emberközpontúbb munkahelyek felé.

Herzog-Szörényi Anikó & Mádi-Krezinger Cintia & Toldi Zsuzsanna

A jövő szervezeteit építjük és támogatjuk hírlevelünkön keresztül is!

Ingyenes, hetente frissülő anyagainkért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Teal szolgáltatásaink

Célunk, hogy a teal világát minél több ember számára megismerhetővé tegyük. Ennek érdekében indítottuk el egyéni teal szolgáltatásainkat – kattintson és tudjon meg többet!

Teal közösség

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A csoportnak havi rendszerességgel találkozókat is szervezünk, illetve hírlevél formájában értesítünk minden feliratkozót a témával kapcsolatos aktualitásokról.