A Pozitív Összegű Játék – Miért fontos ez a csapatnak?

Korábban már bemutattuk hírlevelünkben a Pozitív Összegű Játékunkat, ami az együttműködésünk egyik nagyon hasznos eleme. Minden eldöntendő kérdésnél, feladat kiosztásánál és tervezési folyamatnál elővesszük ezt a módszert annak érdekében, hogy fizikailag, szellemileg és érzelmileg is rendben legyünk, és a lehető legtranszparensebb, legigazságosabb módon dolgozzunk. Persze, mint minden munkahelyen, nálunk is vannak olyan időszakok és felgyűlhetnek olyan feladatok, amiket egyikünk se csinál meg szívesen – ilyenkor a Pozitív Összegű Játék alapján igazságosan elosztjuk ezeket is. Erről már írtunk előző heti blogposztunkban, amikor a Cukorka Modellt mutattuk be.

Mi is a Pozitív Összegű Játék?

Vegyünk egy képzeletbeli skálát, -10 és +10 között. A negatív értékek jelzik, ha valami nehezemre esik, a pozitívak pedig, ha valami könnyű, kényelmes. Minden feladatelosztásnál érdemes megnézni és felírni, kinek mennyire örömteli vagy fájdalmas azokat a feladatokat elvégezni, vagy szerepkörben lenni, amit megbeszéltünk.

A cél az, hogy minden ember egyenként és a csoport is egészében fél éves viszonylatban pozitív összegű időszakot tudhasson a háta mögött.

A csoport játszmájának mindig pozitívnak kell lennie, amennyire csak lehet. Persze, elő fog fordulni számtalan olyan helyzet, hogy ehhez bizony valakinek vagy valakiknek az egyéni játéka 0-án vagy akár mínuszban lesz. Ha ez bekövetkezik, akkor nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a következő tervezési ciklusban, vagy a következő projektnél ne ugyanazoknak a kollégáknak a játéka legyen ismét negatívban, sőt, ők akkor lesznek jól, ha erősen pozitívban lesznek a skálán.

Tehát, ha mondjuk Ervin képes volt 90 napon át egyedül birkózni a régi számlákkal, és ez neki -6 volt, mint élmény, akkor a következő 90 napra jó lenne úgy feladatokat adni neki, hogy plusz 7-ben lehessen. Így tudjuk az egyén szintjén megvalósítani azt, hogy ne merüljön le az ember, ne égjen ki.

 

Ha sok a negatív összegű játék

Munkánk során sokszor találkoztunk olyan helyzetekkel, amikor emberek csak a saját pontszámaikra „hajtanak” – mind pozitív mind negatív oldalon! Ha valaki folyton csak a saját kényelmét és saját érdekeit tartja szem előtt és sorra olyan helyzeteket teremt, ahol a kollégáira hárul a munka oroszlánrésze, az nagyon hamar okozhatja a csoport összpontszámának a zuhanását. Ha a csoport érdekei sérülnek, az rengeteg belső-külső konfliktushoz, motiváció hiányhoz vezet, és sérül a kollégák bizalma és igazságérzete is.

Azok, akik „mártír” szerepben érzik jól magukat, sok olyan helyzetet fognak teremteni, amiben az ő egyéni pontszámaikat folyamatosan negatívban tartják annak a látszatát keltve, hogy ezzel valójában a csapat érdekeit helyezik előtérbe. Amivel nem számolnak az az, hogy folyamatosan lekötelezik a kollégákat, akik érezhetik magukat ezekben a helyzetekben kellemetlenül, azonban ha a másik akarata az erősebb, akkor hagyni fogják neki, hogy elvállalja a kedvezőtlen feladatokat és a saját áldozatvállalásával hivalkodjon. A sok túlórában, a sok senkinek nem kellő, lóti-futi munkában azonban a „mártír” is megcsömörlik, inkább toljuk afelé, hogy nem a munka mennyisége, hanem szépsége és értéke legyen az ő számára is mérvadó.

Mit tehetünk?

Nagyon fontos, hogy őszintén és támogatóan visszajelezzünk egymásnak. Ha valakinek a viselkedése olyan helyzetekbe kényszerít bele minket, amikben mi nem mozgunk komfortosan, akkor azt jelezzük vissza. Ha valaki nem jól végzi el a feladatát, akkor inkább jelezzük vissza neki, mondjuk meg, hogy mit szeretnénk másképp. Ne vállaljuk el, ne végezzünk el mások helyett feleslegesen plusz feladatokat. Merjünk nyíltan és őszintén kommunikálni! Ez pontosan ugyanennyire igaz azoknál a kollégáknál, akik mindenki helyett elvállalják az összes nemkívánatos feladatot. Nekik is meg kell mondani, hogy ez a működés hosszútávon se neki, se a csapatnak nem jó. Fontos, hogy a nehéz dolgokból is egyenlően kivehesse mindenki a részét, ahogyan az is, hogy a csapat összes tagjának is jusson az emelő, jó, kompetenciában hozzá passzoló szuper munkákból. A Cukorka Modell és a Pozitív Összegű Játék mind olyan modellek, amikkel feketén fehéren láthatóvá lehet tenni ezeket a működéseket, és ha pontosan látjuk azt, hogy hol vannak egyes ügyekben félresiklások, akkor azokat a csapat képes közösen és igazságosan orvosolni. Érdemes a Pozitív Összegű Játékot 90 naponta a feladatok áttekintésénél elővenni, mert rengeteg konfliktust, időt és energiát spórolhatunk meg vele: egy gyors, pofon egyszerű módszer arra, hogy az egyének és a csapat közös elégedettsége is rendben legyen.

A jövő szervezeteit építjük és támogatjuk hírlevelünkön keresztül is!

Ingyenes, hetente frissülő anyagainkért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Teal szolgáltatásaink

Célunk, hogy a teal világát minél több ember számára megismerhetővé tegyük. Ennek érdekében indítottuk el egyéni teal szolgáltatásainkat – kattintson és tudjon meg többet!

Teal közösség

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A csoportnak havi rendszerességgel találkozókat is szervezünk, illetve hírlevél formájában értesítünk minden feliratkozót a témával kapcsolatos aktualitásokról.