A mi teal utunk – I. rész

A vezetés minden cégméretnél jelenthet kihívásokat, teljesen mindegy, hogy milyen területen dolgozunk. Az elmúlt 10 hét azonban az általános kihívásokon felül újabb akadályokkal tarkította életünket, és ebben a példátlan helyzetben mindannyian a tudásunknak megfelelően, a lehető legjobban igyekeztünk helytállni. Nekünk is okozott némi konfliktust és fennakadást az új helyzet, de a cégben lévő tapasztalatok, eszközök és szaktudás segítséget nyújtottak abban, hogy átlendüljünk a kezdeti nehézségeken és egy dinamikus, bizalomalapú működésre álljunk át.

Tanulni, tanulni, tanulni

„Fontos, hogy megfigyeljük a környezetünket és tanuljunk ezekből a tapasztalásokból amellett, hogy szakmailag is fejlődjünk, vagy akár új dolgokba kezdjünk, vagy régi, hasznos tudásokat poroljunk le.”

Minden cég egy kultúra, egy önálló organizmus, ami az ott dolgozó emberekből és az ő szaktudásukból áll össze egy egésszé. Mindenki hoz magával kapcsolati oldalon és feladat oldalon tapasztalatokat, tudásokat, amiket fontos feltérképezni és ennek mentén újragondolni a működést – a régi jól bevált készségeket leporolni, behozni a csapatba. A dinamikusan fejlődő világ megköveteli azt, hogy ismerjük az aktuális trendeket és eszközöket, amik ha hiányoznak, érdemes megtanulni és beépíteni. A csapat érdeklődési körének feltárásával ezeket az újdonságokat a megfelelő elosztásban könnyedén behozhatjuk a szervezetbe. Nálunk a két új kolléganő rendszerszemlélete és struktúra iránti igénye sikeresen eljutatott bennünket oda, hogy egy olajozottan működő keretrendszerre ráhúzhassuk a szakmaiságunkat.

Motiváció

„Nekem nehéz volt rátalálni arra, hogy NEKEM mi a motiváció. Szerintem a nem megfelelő bánásmód mellett az egyik legdemotiválóbb elem egy szervezetben, ha nincs egy közös megértés minőségről, értékekről és ahol nem tudunk őszinték lenni és nem vállaljuk fel magunkat.”

Mi az új helyzetből adódó szétziláltságunkat egy workshopsorozattal tettük helyre. Az év eleji lelkesedésünket jelentősen csorbította, hogy azok a programok és tervek, amelyekkel az évünket indítottuk volna, az online átállás miatt füstbe mentek. A túlélésre való törekvésben úgy döntöttünk, hogy megállunk és igenis időt szánunk arra, hogy megnézzük és megértsük saját magunkat, mint csapatot, szervezetet és helyet kapjon az egyén értékrendjének feltárása is. Amikor világossá váltak a csapat közös pontjai és a különbözőségei is, már könnyedén tudtunk új stratégiát építeni úgy, hogy a közös és egyéni értékeinkre építettünk. Az által, hogy letisztultak a szerepek és a feladatkörök, visszatért a csapatba az öröm, a kreativitás, a kapcsolati oldalunk rendbetétele pedig a motiváció fellendítésében hozta meg a pozitív változásokat. Mindannyian nagyon őszinték tudtunk lenni, mert tudjuk, hogy a céljaink közösek, mindenkinek fontos nem csak a túlélés, de az is, hogy maradandóan jót alkossunk. Megtanultuk, hogy a konfliktus és annak maximális felvállalása, megbeszélése és oldása szükséges része az építkezési folyamatnak.

Nekem mi érték, neked mi érték, hol találkozunk?

„Egy családi vállalkozásban valószínű, hogy a család ott dolgozó tagjainak az értékrendje azonos vagy nagyon hasonló. A többieknek ez nagyon nehéz lehet. A mi értékeink az irányadóak, mert mi vagyunk a tulajdonosok és akik a felelősséget, terheket vállalják. Egyértelmű mindenki számára mik az irányelvek? Hol tudsz bekapcsolódni? Mindenkinek érteni kell, hogy miért.”

A cég fennállása alatt megtanultuk, hogy az irány, a cél, a közös értékek nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy milyen dinamikák alakulnak ki egy szervezeten belül. Nem elég a cég értékeit, irányelveit és céljait vision boardokra írni és workshopokon, meetingeken átbeszélni. Vezetőként a mi felelősségünk az, hogy biztosra menjünk, vajon a csapatunk összes tagja ténylegesen érti ezeket és nem csak bólogat, amikor ezek elhangoznak. Itt is fontos szerepet játszik az, hogy a szervezetben/csapatban lévő egyének értékei hogyan tudnak csatlakozni, kapcsolódni a közös értékrendszerhez. A kapcsolódási pontokon találkozunk és megértés van közöttünk, a különbözőségeinken keresztül pedig megtalálhatjuk azokat a pontokat, ahol ezek lehetőségként jelentkeznek és kiaknázhatók.

Nem veled és nem velem van a baj, ha nem tudunk együtt dolgozni

„Nem értjük egymást és nem értjük meg egymást. Csendben konfrontálódunk, hangtalanul. Felgyülemlik a feszültség és addig feszít, amíg be nem robban és nincs visszaút. Nem mindenkivel tudunk és kell együtt dolgozni. Vannak összeférhetetlenségek. Nem jók vagy rosszak, valamilyenek vagyunk, a saját fejlődésünk valamelyik szakaszában. Olyan embereket kell választani, akikkel a nehézségeken is felül tudunk kerekedni.”

Senkinek nem hibája, hiányossága az, ha olyan különbőzőségek vannak egy csapaton belül, amelyekkel egyszerűen nem lehet mit kezdeni. Bizony előfordulhatnak olyan értékrendbeli különbségek is, amik gyakorlatilag lehetetlenné teszik a működést és ezeket érdemes időben észrevenni és a szőnyeg alá söprés helyett nyíltan megbeszélni. Ha elindul egy elválási folyamat, érdemes támogatóan, őszintén, bizalommal és szeretettel fordulni egymáshoz, mert az elválás egyik félnek sem egy kellemes, könnyű folyamat. Olyan kollégákkal és szövetségesekkel is futhatunk bizonyos kérdésekben zátonyra, akikkel egyébként nehézségek nélkül tudunk együttműködni. Ilyenkor alázattal és teljes figyelemmel hallgassuk meg egymás álláspontját, mert ha egy ilyen helyzet valójában csak fejlődési lehetőséget kínál a számunkra, érdemes megragadni azt.

Gyász

„Minden folyamat jár némi veszteséggel. Nem lehet úgy levetni TUDATOSAN egy korábbi működést, hogy az ne indítson be egy nagy változás-lavinát. Sokszor ez azt jelenti, hogy minőségektől, emberektől, beidegződésektől, érzésektől, rutinoktól kell elbúcsúznunk. Lecsupaszít bennünket a folyamat.”

Az elválások érzelmileg lehetnek nagyon megterhelőek még akkor is, ha egy nagyon régen elfáradt, üres kapcsolattól, vagy dologtól kell búcsút vennünk. Ennek a gyásza, elgyászolása is a folyamat természetes velejárója, érdemes időt hagyni magunknak arra, hogy tovább tudjunk lépni és az új, friss kapcsolatainkba, projektjeinkbe ne vigyük bele ezeknek a fájdalmát. Ha valamivel nagyon nehezen birkózunk meg, azt egy magas bizalmi szervezetben őszintén elmondhatom és kérhetem a csapatot, hogy legyenek rugalmasak és türelmesek, amíg ez le nem cseng.

Herzog-Szörényi Anikó

A jövő szervezeteit építjük és támogatjuk hírlevelünkön keresztül is!

Ingyenes, hetente frissülő anyagainkért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Teal szolgáltatásaink

Célunk, hogy a teal világát minél több ember számára megismerhetővé tegyük. Ennek érdekében elindítottuk Teal Workshopunkat, és további két tanfolyam, a Teal Crash Course és a Teal Akadémia elindításán is dolgozunk. Kattintson és tudjon meg többet!

A jövő szervezetei könyv

Frederic Laloux A jövő szervezetei című művében foglalta össze a teal működés alapvetéseit. A könyv magyar nyelvű verziójának kizárólagos magyarországi kiadójaként büszkék vagyunk arra, hogy a kiadvány immár második kiadását is egyre növekvő érdeklődés mellett forgalmazhatjuk.

Teal közösség

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A csoportnak havi rendszerességgel találkozókat is szervezünk, illetve hírlevél formájában értesítünk minden feliratkozót a témával kapcsolatos aktualitásokról.